KUALITAS ORGANOLEPTIK MUTU BAKSO DAGING DOMBA EKOR TIPIS DENGAN PEMBERIAN KERAK TAHU DALAM KONSENTRAT

  • Juli Mutiara Sihombing
  • Karina Berutu Universitas Tjut Nyak Dhien
  • Chintani Sihombing Universitas Efarina
Keywords: tofu crust feed, color, texture, meatball elasticity

Abstract

The growth and production of kailan is carried out through the use of palm oil waste as a The quality of color, texture, taste and elasticity of thin-tailed lamb meatballs with tofu crust feeding was 30% better than concentrate feed without tofu crust. This study aims to determine the effect of giving tofu crust in the feed on the color, texture, taste and elasticity scale of thin-tailed lamb meatballs. Organoleptic properties data were analyzed non-parametrically with the hedonic test according to the Kruskal and Wallis method (Alois, 1987). know. Organoleptic testing that will be carried out should involve more experts and a larger number if the results of the meatballs will be marketed or produced more in order to determine consumer acceptance. Thin-tail lamb meatballs can be mixed with the addition of other ingredients. Can do further research with different meatball processing methods.

References

Berg, R. T. and Butterfield, R. M. 1976. New Concept Of Cuttle Growth. Sidney Univ. Press. Australia
Bowker, W. A. T. R. G. Doomsday, J. W. Frisch, Ra Swan dan N. M. Tulloh. 1978. Beff Catle Manageent and Ekonomic Australian Vice Cancellors, Brisbane
Brahmantiyo, B. 1996. Karakteristik Produksi Sappi Brahman Cross, Angus dan Murray Grey: Pertumbuhan dan Karkas. Tesis. Program Pasca Sarjana Institud Bogor. Bogor.
Dinas Peternakan Provinsi Jawa Timur. 2015. Online. Alamat : http://disnak.jatimprov.go.id
Efrilin, E. 2005. Pengaruh Subsitusi Kosentrat dengan Ampas Tahu Terhadap Penampilan Produksi Domba Lokal Jantan. Skripsi S1 Fakultas Pertanian. UNS. Surakarta.
Farlis, J. 1981. Penentuan Berat Karkas Berdasarkan Berat Hidup Pada Berbagai Kondisi Terhadap Sapi Lokal di Rumah Potong Kodya Padang. Fakultas Peternakan Universitas Andalas.
Forrest, J.C., E.D. Aberle., H.B. Hedrick., M.D. Judge, and R.A. Merkel. 1975. Pricnciples of Meat Science. W. H. Freman and Co. San Francisco.
Hasnudi, 2005. Kajian Tumbuh Kembang Karkas dan Komponennya Serta Penampilan Domba Sungei Putih dan Lokal Sumatera yang Menggunakan Limbah Kelapa Sawit. Sekolah Pasca Sarjana. Institut Pertanian Bogor.
Herman, E. dan S. Olusanya. 1988. Anatomy And Physiology Of Tropical Livestcok, Longman Singapore Publisher Pte. Ltd. Singapore.
Hermana, 1985. Pengolahan Kedelai Menjadi Berbagai Bahan Makanan, Jurnal Kedelai. Pusat Penelitian dan Pengembangan Pangan Bogor.
Johnson ER, Priyanto R. 1991. Mechnisms for improving the prediction of carcase compotion using subcunateus fat thickness. proceeding of the 37th International congress of meat science and technology, kulmbach. Pp. 123-126
Judge, M. D, E. D Alberle, J. C. Forest, H. B. Hedrick dan R. A. Markel. 1989. Principles of meat science. Kedal Hunt Publishing Company, Dubuque.
Kartadisastra, H. R. 1997. Penyediaan dan Pengolahan Pakan Tenak Ruminansia (Sapi, Kerbau, Domba dan Kambing). Kanisius. Yogyakarta.
Kartika, B.P., Hastuti dan W. Supartono. 1988. Pedoman Uji Inderawari Bahan Pangan. Pusat Antar Universitas Pangan dan Gizi, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta
Kay, R. D. , dan Edward, W. M. 1965. Farm Management. Third Editio. MC. Graw Hill. Inc, Singapore.
Lawrie, R. A. 2003. Ilmu daging. Penerjemah : Aminuddin Parakassi. Penerbit Universitas Indonesia (UI). Jakarta.
Mulyono, S. 2000. Teknik Pembibitan Kambing dan Domba. Penebar Swadaya, Jakarta
Murtidjo, B. A. 1993. Memelihara Domba. Kanasius. Yogyakarta.
Natasasmita, A. 1978. Ternak Sapi dan Pemeliharaannya. Fakultas Peternakan IPB Bogir.
Padang, 2005. pengaruh Jenis Kelamin Terhadap Performans Produksi Kambing Kacan. Jurnal Forsimapas 6(3): 2428-2432
Prihatma, K. 2000. Budidaya ternak Domba. Proyek Pengembangan Ekonomi Masyarakat Pedesaan Bappenas. Jakarta.
Priyanto, R. ER. Jhonson dan D. G. Taylor. 1993. Prediction of carcass Composition in heavy-weight and grain-feed beef cattle. Anim. Prod. 57:65-72
Ramada, A. 2007. Beternak Domba Peluang Pemasaran Lokal dan Dunia. http://ekuat.org akses 8 april 2008
Roswita, S. dan Sumarni, 2006. Fropil Karkas Domba dan Kambing. Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Balai Besar Penelitian dan Penebangan Pascapanen Pertanian. Cimanggu Bogor.
Saladin, R. 1983. Penampilan sifat-sifat Produksi dan Reproduksi Sapi Lokal Pesisir Selatan di Provinsi Sumatera Barat. Disertasi. Fakultas Pascasarjana Institut Pertanian Bogor.
Saladin, R. 1972. Ilmu Tilik Hewan. Fakultas Peternakan Universitas Andalas, Padang.
Siregar, S. B. 1994. Ransum Ternak Ruminansia. PT. Penebar Swadaya. Jakarta
Sodiq dan Abidin, 2002. Kambing Peternakan Etawa Penghasil Susu Berkhassiat. Agromedia Pustaka, Jakarta
Sodiq, A. dan Z. Abidin, 2004. Penggeukan domba. Agromedia Pustaka. Jakarta.
Soeparno. 1992. Ilmu dan Teknologi Daging. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta
Soeparno. 2005. Ilmu Teknologi dan Daging. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
Soeparno. 1992. Laporan Penelitian Reduksi Waktu Analisis Kadar Air dan Lemak Daging Sapi Giling. Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta.
Sugandi, D. 1999. Pengunaan Mikroba Probiotik Bagi Ternak Domba. BPTP Jawa Barat.
Sugeng, B. Y. 2000. Beternak Domba. Penebar Swadaya. Jakarta
Sumoprastowo, R. M. 1993. Beternak Domba Pedaging dan Wol. Bhratara. Jakarta.
Suprijatna, 2005. Ampas Tahu Tingkatkan Produksi Boiler. Article Majalah Poultry Indonesia Online. http://poultryindonesia.com . akses 27 april 2009.
Published
2022-08-22