Edukasi Dan Demonstrasi Pembuatan Permen Jaherda (Jahe Herbal Puraseda) Sebagai Pemanfaatan Rimpang Jahe Dan Gula Aren Produk Hasil Desa Puraseda
Abstract
The implementation of the PKM (Community Service Program) activities will take place in one of the villages in West Java Province, namely Kampung Sabrang, Puraseda Village, Leuwiliang District, Bogor Regency. This village is known for its well-known products such as palm sugar and several rhizomes from community plantations. One of the tangible efforts we will undertake includes providing education and demonstrating the production of JAHERDA candy (Puraseda Herbal Ginger), which is expected to help increase the community's knowledge about family medicinal plants, effectively treat nasopharyngitis, and improve the welfare of the Puraseda Village community
References
Aji. (2021). Pembuatan Permen Jelly Dari Jahe Merah (Zingiber Officinale Rosc) Dengan Penambahan Gelatin. STIKES Al-Fatah. Bengkulu.
Feberian. (2022). Klasifikasi Rimpang Menggunakan Convolution Neural Network. Universitas Pancasila.
Hesty, Heryani. (2017). Keutamaan Gula Aren & Strategi Pengembangan Produk. Universitas Lambung Mangkurat.
Melviani. (2022). Pembuatan Permen Jahe Sebagai Peningkat Imunitas Tubuh Pada Masa Pendemi. Universitas Sari Mulia.
Mindarti. (2015). Buku Saku Tanaman Obat Keluarga (TOGA). Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (BPTP). Kementrian Pertanian. Jawa Barat.
Ngatirah, & Dewi, C.W.A. (2020). Seminar Nasional Hasil Pengabdian kepada Masyarakat; 21 November2020,39-48.
Rahmawati. (2016). Pengaruh Pemberian Minum Jahe Hangat Dengan Intensitas Nyeri Pada Persalinan Kala I Di Rsia Kumalasiwi Kabupaten Jepara. Jepara.
Triulandari, A. B. (2021). Efektivitas Pesan Poster Budaya Beberes Dalam Mengedukasi Perilaku Hidup Bersih Konsumen KFC di Kota Palu.
Widianti. (2022). Formulasi Pembuatan Permen Jahe Untuk Meningkatkan Ketahanan Fisik Lansia. Universitas Muhammadiyah Prof.Dr.Hamka.